Jak już pewnie zdążyli Państwo zauważyć Kamienica nr 6 jest jedną z nielicznych restauracji, które posiadają swoje własne piwniczki z winami. W naszej mamy ich ponad 140 różnych rodzajów.
Nasz Sommelier – Przemek Kowalski, specjalnie dla Was wybrał 5 win, które poleca na listopad.
Listopad to miesiąc, który przygotowuje nas do zimy. A jak najlepiej spędzić listopadowy chłodny wieczór?
Oczywiście, że w miłym towarzystwie, w uroczym miejscu, z kieliszkiem dobrego wina w dłoni. Przecież, to przepis na wieczór idealny!
A więc drodzy Państwo, przestawiamy Wam 5 kultowych win na ten zimny, jesienno-zimowy miesiąc.
Pierwszym proponowanym przez naszego Sommeliera jest ZETA, to jedno z najlepszych win ze słynnej argentyńskiej Familia Zuccardi oraz ikona winiarstwa argentyńskiego. Jest to jedno z tych win, które kandydują do grupy wielkich win Nowego Świata, a to nie przelewki. „Magazyn Wino” napisał o nim w następujący sposób
„Świetny owoc, równowaga i dużo kultury w użyciu beczki, czuć tu energię, duże napięcie, a jednocześnie harmonię. Zaskakująco dobre. Jednogłośnie uznane za najlepsze wino degustacji.”
Nasz Sommelier całkowicie zgadza się z tą opinią i poleca Państwu degustację w naszej restauracji.
Wino zawiera 13,5% alkoholu.
Recanati Wild Carignan Reserve, to kolejne polecane przez nas wino. Pochodzi z Górnej Galilei w Izraelu. Krzewy szczepu carignan pochodzące z tej winnicy narażone były na długotrwałe susze, co sprawiło, że ich korzenie przez lata głęboko penetrowały glebę dochodząc do jej bogatych warstw mineralnych. Wino było tylko w minimalnym stopniu filtrowane, dzięki czemu jest prawdziwe, autentyczne i bardzo naturalne. Leżakowało w dębie francuskim i amerykańskim przez 9 miesięcy. Wyprodukowano tylko 5990 butelek, więc nie znajdziecie go Państwo w pierwszej lepszej piwniczce! Jest to wino
o intensywnym, głęboko purpurowym kolorze, aromacie czereśni oraz dojrzałych śliwek. W ustach mogą Państwo zauważyć doskonałą kwasowość. Natomiast jagodowa owocowość tego wina znakomicie harmonizuje ze śródziemnomorskimi ziołami.
Należy je serwować lekko schłodzone z grillowanym czerwonym mięsem, stekiem lub gulaszem.
Zawartość alkoholu w winie, to 13,5%.
Arentyna, Izrael, teraz czas na Włochy! Ruffino Modus, wino pochodzące z Toskanii we Włoszech. Modus to wino tzw. Supertuscan, z czołowej włoskiej firmy Ruffino. Dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez okres 16-18 miesięcy. Następnie było starzone w butelkach przez kolejne minimum 6 miesięcy. Szczep sangiovese jest rdzeniem tego wina, dzięki czemu zapewnia mu wyrafinowaną strukturę wraz z aromatem wiśni i czerwonych jagód. Merlot dodaje gładkości wzbogaconej przez czarne jagody i delikatne nuty mięty. Cabernet sauvignon wprowadza natomiast, strukturę, a także łączy wszystkie trzy rodzaje winogron ze swoją elegancją. Modus ma kolor rubinowoczerwony, z lekkimi odcieniami fioletowymi. Bukiet jest pełny, bogaty, a występują w nim dojrzałe wiśnie, śliwko, jagody, tytoń, czarna porzeczka, przyprawy oraz mięta. Wino, to otrzymało aż 96 punktów za rocznik 2007 od czasopisma “Wine Spectator”, a to nie lada wyczyn.
Mogą Państwo podawać Ruffino Modus do makaronów z sosami mięsnymi, serów typu taleggio, pecorino oraz gouda, grillowanego mięsa, wieprzowiny i wołowiny.
Podaje się je w temperaturze 16-18°C. Zawiera 14% alkoholu.
Kolejne wino z Toskanii, polecane przez naszego sommeliera, to Ruffino Libaio Chardonnay. Według amerykańskiego czasopisma “Wine Spectator”, jest to najlepsze chardonnay z Toskanii od 2008 roku. Wino to ma piękny kolor słomkowy. Wyróżnia się aromatem wyrafinowanych nut kwiatów polnych, dojrzałych jabłek, owoców cytrusowych i bananów. Wykończenie wina oferuje Państwu elegancką odrobinę skórki chleba – typowego chardonnay starzonego na osadach drożdżowych. W smaku mogą Państwo wyczuć nuty jabłek goldenów, szałwii i fig. Wykończenie jest bardzo aromatyczne
i trwałe, przypominające skórkę pomarańczową, lekko słodkawą nutę wanilii i miodu.
Ruffino Libaio Chardonay, tworzy idealne połączenie z rybami wędzonymi serami miękkimi lub półtwardymi. Nadaje się również do warzyw pieczonych – jako aperitif, do sałatek, owoców morza, a także kurczaka.
Podaje się je w temperaturze 10-12°C. Zawartość alkoholu w tym winie, to 12,5%.
Bouchard Pinot Noir jest lekkim winem wytrawnym o połyskliwej, wiśniowej barwie oraz przyjemnych aromatach czerwonych owoców, wiśni,truskawek, malin, z delikatną miętą w tle. W smaku jest świeże, harmonijne, zrównoważone, z dużą ilością owoców i lekką nutą drewna. Wino to charakteryzuje się dobrą trwałością i długim finiszem. W 1750 roku Michel Bouchard ze swoim najstarszym synem rozpoczęli pracę, jako merchant w Beaune, miasteczku leżącym w sercu Burgundii. Od pierwszych dni istnienia firmy ich ideą było poszukiwanie doskonałości w jakości, autentyczności w stylu i prestiżu w nazwie. Dzisiaj Bouchard, to czołowy producent win w Burgundii.
Bouchard Pinot Noir polecamy Państwu szczególnie do serów pleśniowych, np. brie, camembert z konfiturami owocowymi
i bagietką. Pycha!
Zaczęliśmy winem argentyńskim, więc również takim skończymy. Zuccardi ‘Q’ Tempranillo, to wino z Mendozy w Argentynie. Pochodzi z limitowanej serii win jakościowych rodziny Zuccardi. Było jednym z pierwszych win jakościowych wyprodukowanych w Argentynie. Ma intensywny, purpurowo-fioletowy kolor. Wyróżnia się okazałym aromatem czarnej porzeczki, maliny, z delikatną nutą wanilii, czekolady, przypraw korzennych oraz tytoniu i skóry. Wino bogate i pełne w smaku. Ma doskonałą równowagę i idealne miękkie taniny. Wino dojrzewało minimum 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego.
Najlepiej jest podawać je z wołowiną w każdej postaci oraz serami twardymi, mocnymi, aromatycznymi.
Podaje się je w temperaturze 16-18o C. Zawiera 14% alkoholu.
To dopiero 5 pozycji spośród wszystkich, które mamy w naszej ofercie! Każde wino, które opisaliśmy w artykule znajdziecie Państwo w piwnicze z winami w naszej restauracji! Nasz Sommelier również tam na Państwa czeka i z ochotą opowie Wam
o nich jeszcze więcej!
Pamiętajcie, że zimny, listopadowy wieczór najlepiej spędzić z kieliszkiem wina w Kamienicy nr 6!
Do zobaczenia w Aleksandrowie Łódzkim.
Plac Kościuszki 6
|
|
Biuro: |
|
735 161 535 | biuro@kamienica6.pl |
Rezerwacja: |
|
735 161 535 | rezerwacje@kamienica6.pl |
W sprawie organizacji konferencji, przyjęć oraz większych rezerwacji zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z managerem:
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – czwartek 12:00 – 19:00 (lunch menu)
Piątek – Sobota 12:00-22:00 (karta główna)
Niedziela – 12:00 – 20:00 (karta główna)