Dane teleadresowe

Plac Kościuszki 6, 95-070 Aleksandrów Łódzki

Champagne | Prosecco | Cava | Crémant

11.03.2022
Specjalna degustacja z myślą o Kobietach
Spraw najbliższej osobie wyjątkowy prezent
Zapraszamy Państwa do Szampanii, słynnego regionu Francji
Zanim jednak spróbujemy wybitnych szampanów poznamy smak i różnicę win musujących. Wspólnie spróbujemy win z Polski, Rosji , Mołdawii, Włoch czy Hiszpanii. Poznamy metody produkcji oraz pokażemy jak prawidłowo serwować bąbelki .
Co będziemy degustować?
Wiemy, że niektórzy z Was, tak jak my, są miłośnikami wina.
  • Frizzante
  • Igristoje ( w celach edukacyjnych 🙂 )
  • Prosecco
  • Dor,
  • Cava
  • Crémant
  • Champagne

Przekąski:

  • deska serów
  • świeże pieczywo
  • oliwa
  • chipsy
  • owoce
  • risotto z krewetkami i zielonym groszkiem
Gość specjalny - producent win tradycyjną metodą szampańską
Jean Thierry Smolis!

8 winem niespodzianką będzie wino z Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, produkowanego na polskiej ziemi francuską technologią

Jakościowe Wina z Winnicy Smolis to produkt premium. Wina białe wytwarzane są z Seyval Blanc i Chardonnay, natomiast wina różowe powstają z odmian Seyval Blanc, Pinot Meunier i Chardonnay.

Cena: 350 PLN
11 marca | 19:00 | Kamienica nr 6

Program spotkania ( poza dużą ilością śmiechu):
Część teoretyczna.
– historia produkcji win musujących na świecie
– apelacja szampańska, terroir
– metoda tradycyjna (szampańska), Charmant’a, wiejska, karbonizacji oraz transferowa
– kategorie i typy szampanów
– serwis win musujących, temperatury. Kieliszki
– butelki + korki
– czytanie etykiet
– parametry dobrego szampana
– profesjonalna degustacja wina musującego
– wybór szampana
– dobór szampana do potraw
– najpopularniejsze koktajle z szampanem 
– mity związane z szampanem.

 Część praktyczna.
Będziemy testowali oraz oceniali 8 win musujących zrobionych różnymi metodami.

 

Rezerwacje prosimy składać pod adresem mailowym biuro@kamienica6.pl

 

Prowadzący:  

PRZEMYSŁAW KOWALSKI – pasjonat i konsultant winiarski. Członek American Sommelier Association w USA, w której ukończył m. in. kurs zaawansowanych technik oceny wina w ciemno. Założyciel Akademii Wina w Łodzi. Były wykładowca ‘Enoturystyki‘ na Wydziale Nauk Geograficznych w Uniwersytecie Łódzkim. Absolwent Politechniki Łódzkiej. Pilot wycieczek Rainbow Tours SA na rynku włoskim i austriackim. Wieloletni handlowiec w firmach Partner Center, Wine Direct, Adesso. Sommelier w restauracjach  POLKA – Magda Gessler oraz obecnie Kamienica Nr 6. Ambasador marki Andrea Bocelli Family Wines w Polsce. Zwiedził i testował wina w ok. 200 winiarniach (winnicach) na całym świecie.

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia
George Bernard Shaw
Kontakt

Plac Kościuszki 6
95-070 Aleksandrów Łódzki

 Biuro:
 735 161 535  biuro@kamienica6.pl
 Rezerwacja:
 735 161 535  rezerwacje@kamienica6.pl
x