Dane teleadresowe

Plac Kościuszki 6, 95-070 Aleksandrów Łódzki

20 czerwca 2018

Chleb i masło

 Mówi się, że najwspanialszy zapach powstał z chwilą kiedy człowiek nauczył się wypiekać chleb. Cudowny kojąca woń przypomina najlepsze wspomnienia z dawnych lat. Jeszcze sto lat temu o jakości pieczywa decydował zaczyn i ciężka praca. Kto z nas nie chciałby wrócić do czasów kiedy nasze babcie wyciągały z pieca świeży i chrupiący bochenek a do tego podawały własnoręcznie zrobione masło. Początkowo chleby wypiekane były na rozgrzanych kamieniach lub w popiele. Potem pojawiły się piece ziemne i piece murowane. W późniejszych latach proces wyrobu pieczywa ulegał mechanizacji tak samo, jak wypieku.

W naszej restauracji Kamienica nr 6 dołożyliśmy wszelkich starań byście czuli się u nas jak w domu.

Nasz szef kuchni Przemysław Wieloch codziennie wypieka dla was świeże chleby. Podzielił się z nami informacjami na temat procesu powstawania tej tradycji . W naszej restauracji proponujemy nasz autorski, pszenoo-żytni chleb maślankowy.

Składniki do wykonania starteru:

  • 200 g zakwasu
  • 650 g mąki żytniej
  • 550 ml wody

1. Przygotowanie starteru

Do wykonania starteru używamy zakwasu, mąki oraz wody w odpowiednich proporcjach.

Gotowy starter odstawimy na 3-4 godziny

2.Mieszanie i wyrabianie

Mieszamy składniki chleba i przygotowujemy ciasto do wyrabiania.

Następnie formujemy ciasto do koszyków

Na tym etapie ciasto odstawiamy na 12-14 godzin

3. Etap pieczenia

Ciasto układamy na rozgrzanych kamieniach

Wypiekamy w piecu przez około 50 minut

Powiem wam w tajemnicy,że zapach i smak chleba wypiekanego przez Przemysława Wielocha to powrót do chwil dzieciństwa.

Szef kuchni zdradził nam również tajniki wyrabiania masła:

Wlewamy śmietanę do miksera

W początkowym etapie wyrabiania masła ubijanie wykonujemy na niskich obrotach

po 20-30 minutach możemy zwiększyć obroty

Przepisem na sukces jest dobrej jakości świeża, niepasteryzowana śmietana

 

Przyprawy

Do naszego masła dodajemy sól, niedźwiedzi czosnek oraz bazylię

Stopniowo zmniejszamy obroty

Na końcu odciskamy i formujemy masło

 

 

 

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia
George Bernard Shaw
Zarezerwuj stolik
Kontakt

Plac Kościuszki 6
95-070 Aleksandrów Łódzki

 Biuro:
 735 161 535  biuro@kamienica6.pl
 Rezerwacja:
 735 161 535  rezerwacje@kamienica6.pl