Jesienna karta w Kamienicy nr 6 charakteryzuje się niebanalnymi połączeniami smaków, zaskakującymi składnikami i oczywiście sezonowymi produktami.
Przystawka – boczek z puree czosnkowo-jabłkowym. Niby nic wyjątkowego, gdyby nie lody musztardowe, które w połączeniu z całością dania dają niesamowite doznanie kulinarne.
Następną przystawką są grzyby, czyli typowo jesienne skojarzenie. Podane są na puree grzybowym z makiem, suszonym jarmużem
i syropem z sosny, który przygotował dla Państwa nasz szef kuchni – Tomasz.
A czym byłaby jesień bez dyni?
Pewnie wielu z was jadło klasyczny krem dyniowy z imbirem. Jesienią możemy go znaleźć w każdej restauracji, ale w Kamienicy podawany jest inaczej. Nasz krem dyniowy jest
z makaronem, z mango, z chilli, oliwą dyniową
i oliwą imbirową. Wszystkie te składniki tworzą idealną całość, a dzięki temu zwykły krem z dyni jest dziełem sztuki kulinarnej.
Teraz topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. Pojawia się w naszej karcie kilka krotnie, między innymi jako zupa krem
z topinamburu. Grzechem byłoby o nim nie wspomnieć. Krem jest delikatny, a wyrazistości zupie dodają borowiki i puder grzybowy.
Zwrócimy Państwa uwagę również na kaczkę podaną z kasztanami, kiełbasą z dzika i dereniem, który dojrzewa w okolicach października. Cudowny, słodki smak owocu derenia idealnie komponuje się z kaczką.
Śliwka węgierka ma cudowny wpływ na naszą urodę udowodniono ,że redukuje proces starzenia, a do tego jak smakuje! Śliwka w parze z combrem jagnięcym brzmi ciekawie prawda? Do naszego dania z combrem jagnięcym serwujemy puree śliwkowe, sos śliwkowy oraz boczniaki z wędzoną papryką. Do całości dania przepysznym dodatkiem jest marynowana
w czerwonym winie, jak już pewnie się domyślacie, śliwka. Danie bardzo interesujące,
a jako ciekawostkę dodamy, że jest to zwycięskie danie festiwalowe naszego Szefa Kuchni.
Dynia, śliwki, grzyby, topinambur, kasztany, z czym jeszcze może kojarzyć się jesień?
Jarzębina! Kto z nas nie robił korali z jarzębiny
w jesienne wieczory? A czy ktoś pomyślał, że możemy użyć jej w kuchni? Zrobił to nasz Szef Kuchni – Tomasz Janczewski. Ten zdolny mężczyzna wykorzystał owoc jarzębiny do kolejnego dania głównego jakim jest makrela. Podana na puree dyniowym z marynowaną
i pieczoną dynią, z jarzębinowym sosem.
Szczerość na talerzu, to właśnie charakteryzuje nasze nowe menu. Jesienna karta, to pomysłowe połączenia i przede wszystkim sezonowe produkty, które daje nam
ta pora roku.
Przedstawiliśmy Państwu tylko kilka propozycji nowej karty, po resztę zapraszamy do naszej restauracji.
Do zobaczenia w Aleksandrowie Łódzkim.
Plac Kościuszki 6
|
|
Biuro: |
|
735 161 535 | biuro@kamienica6.pl |
Rezerwacja: |
|
735 161 535 | rezerwacje@kamienica6.pl |
W sprawie organizacji konferencji, przyjęć oraz większych rezerwacji zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z managerem:
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – czwartek 12:00 – 19:00 (lunch menu)
Piątek – Sobota 12:00-22:00 (karta główna)
Niedziela – 12:00 – 20:00 (karta główna)