Całkiem niedawno miałem niesamowitą przyjemność podzielić się z Państwem osobistymi przemyśleniami o tym jak postrzegam swoją pracę, skąd można czerpać inspiracje i dlaczego warto umilać sobie czas w miejscach z pysznym jedzeniem. Dzisiaj napiszę kilka słów o tym jakie są różnice i czego możemy się spodziewać bywając w restauracji „po prostu” lub na coraz bardziej modnych kolacjach degustacyjnych.
Sięgając do tradycji – spotykamy się w restauracji, żeby miło spędzić czas, porozmawiać, odsapnąć od codziennego zgiełku i poczuć, że to ktoś dba właśnie o nas. Przychodzimy, zamawiamy jedzenie, coś do picia, rozmawiamy i relaksujemy się w gronie osób, które sprawiają nam radość, wzbudzają uśmiech i poczucie, że wreszcie zaznaliśmy odprężenie. Kucharze z największą pieczołowitością przygotowują dla nas potrawy, kelner dba o to, żebyśmy czuli się dopieszczeni, a sommelier czy barman dobiera alkohol pozwalający nam się dodatkowo rozluźnić. Uczucie niezwykle przyjemne, natomiast powstała jeszcze bardziej ekskluzywna forma delektowania się tym czasem.
Otóż… kolacja degustacyjna. Forma niezwykle dopieszczona, w której dbałość o każdy szczegół ma ogromne znaczenie. Tutaj zwykle sam Szef Kuchni w towarzystwie sommeliera i kelnera osobiście dba o każdy detal, pod względem nie tylko przeżyć kulinarnych, ale też i tych werbalnych. Oczywiście podstawową i główną różnicą między zwykłym przyjściem do restauracji, a byciem na kolacji degustacyjnej jest wielkość serwowanych dań. Nie ma natomiast obawy, że wyjdą Państwo głodni. Na pewno nie w sensie fizycznym, bo w kontekście przeżyć, na pewno będziecie głodni kolejnych takich wrażeń.
Kolacja degustacyjna zwykle opiera się na wybranych przez Szefa Kuchni najlepszych pozycjach z jego obecnego menu lub zaserwowaniu tego, co w obecnym momencie czuje i chciałby dla Państwa przygotować. Opowiadanie o smakach i inspiracjach, często też odpowiadanie na Wasze pytania i rozmowa – to jeden z głównych czynników, dla których warto czegoś takiego doświadczyć, dlatego zapraszam Państwa na kolacje degustacyjne do Kamienicy nr 6!
Tomasz Janczewski
„Gotowanie nie może być przymusem, w kuchni liczy się kreatywność i chęć uwodzenia ludzkich podniebień.”
Do zobaczenia w Aleksandrowie Łódzkim!
Plac Kościuszki 6
|
|
Biuro: |
|
735 161 535 | biuro@kamienica6.pl |
Rezerwacja: |
|
735 161 535 | rezerwacje@kamienica6.pl |
W sprawie organizacji konferencji, przyjęć oraz większych rezerwacji zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z managerem:
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – czwartek 12:00 – 19:00 (lunch menu)
Piątek – Sobota 12:00-22:00 (karta główna)
Niedziela – 12:00 – 20:00 (karta główna)