Dane teleadresowe

Plac Kościuszki 6, 95-070 Aleksandrów Łódzki

Kawa rzemieślnicza w Aleksandrowie Łódzkim

Technologia, którą posiadamy w Kamienicy nr 6 to możliwie najkrótszy czas i odległość między palarnią a konsumentem, co oznacza świeżą, pyszną kawę dla każdego
Poznaj naszą technologię
Świeżość jest kluczowym elementem
Kawa jest definiowana jako „świeża”, gdy zachowuje jak najwięcej swoich oryginalnych właściwości smakowych i zapachowych.

Z biegiem czasu wystawienie na działanie tlenu, ciepła, wilgoci lub światła spowoduje, że te cechy zanikną, a ostatecznie zmienią się. Aby tego uniknąć, kawa powinna być używana, gdy jest możliwie świeża, przechowywana w suchych, hermetycznych pojemnikach i chroniona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Jest to dziś ważniejsze niż kiedykolwiek, ponieważ współcześni konsumenci kawy stają się coraz bardziej wymagający. Rosnące zapotrzebowanie na kawę wyższej jakości oznacza, że coraz więcej osób szuka bardziej złożonego profilu smakowego.

Technologia, którą posiadamy w Kamienicy nr 6 to możliwie najkrótszy czas i odległość między palarnią a konsumentem, co oznacza świeżą, pyszną kawę dla każdego konsumenta.
Ziarna Prime Roast, które pozyskujemy to gama wysokiej jakości 100% kaw arabica pochodzących z jednych z najlepszych regionów uprawy kawy na świecie, Są po bardzo wstępnej obróbce aby ograniczyć w naszej restauracji ilość dymu i odpadów powstających podczas palenia.



Kolumbia | Bazylia | Etiopia
Profil smakowy i stopień wypalenia to Twoja decyzja

Podczas palenia kawy kluczowa jest temperatura i wpływa na stopień palenia:

188°C – 204°C: Jeśli ziarna kawy zostaną wyjęte z procesu palenia w temperaturze około 188°C lub bezpośrednio po pierwszym pęknięciu tzw.  “crack “w temperaturze 204°C, uzyskuje się lekkie palenie.
225°C – 228°C: Jeśli zakończysz proces palenia w temperaturze ok. 225°C – 228°C, uzyskasz średnie palenie ziaren kawy.
241°C – 252°C: Można uzyskać różne stopnie ciemnego palenia kawy, gdy podgrzeje się ziarna kawy do temperatury 241°C – 252°C.

Czas palenia i zastosowana temperatura wpływają nie tylko na kolor ziarna, ale także na jego smak i mogą podkreślać różne nuty rdzenia.

Ziarna kawy rozwijają swój pełny smak dopiero po 5 – 10 dniach od palenia, dlatego czas odpoczynku ma kluczowe znaczenie dla pełnego aromatu a datę palenia zapisujemy na etykiecie opakowania.

CRACK – z powodu ciepła wytwarzanego podczas palenia kawy, ziarno kawy zwiększa swoją objętość i ostatecznie pęka pod wpływem ogromnego ciśnienia. Nazywa się to „pierwszym pęknięciem”, które ma miejsce w temperaturze około 200°C – 202°C i jest wyraźnie słyszalne. Możesz sobie wyobrazić dźwięk przypominający pękanie popcornu.

 

100% Arabika, single origin
Kolumbia

Kawa z jednego zbioru i jednego gatunku, która pochodzi z konkretnej uprawy w danym regionie.

Odpowiednia ilość deszczu i niezwykle żyzne gleby sprawiają, że Kolumbia to jedno z najlepszych na świecie miejsc do uprawiania kawy.

Kolumbijskie ziarna mają jedwabiste body z wyczuwalnymi winnymi i owocowymi nutami. Cechują się też przyjemną kwasowością, szczególnie charakterystyczną dla jasno i średnio palonych ziaren z tego rejonu.

100% Arabika, single origin
Brazylia

Single origin – czyli  kawa z jednego zbioru i jednego gatunku, która pochodzi z konkretnej uprawy w danym regionie.

Jedna trzecia światowej kawy uprawiana jest w Brazylii. Ziarna z tego regionu są delikatnie kwaskowe, o średnim lub ciężkim body. Można w nich wyczuć nuty przyjemnej goryczki i czekolady. Nadają się doskonale do napojów przygotowywanych na bazie espresso.

100% Arabika, single origin
Etiopia

Kawa z jednego zbioru i jednego gatunku, która pochodzi z konkretnej uprawy w danym regionie.

Region Sidamo w Etiopii obejmuje szerokie spektrum profili sensorycznych, od jasnych smaków cytrusowych o owocowo-słodkiej charakterystyce, po bogate smaki karmelowe, przyprawowe i kakaowe z syropowatą konsystencją w ciemniejszych pieczeniach

LOVE FOOD | LOVE SWEET | LOVE WINE | LOVE SLOW | LOVE LIFE
With LOVE - Kamienica nr 6
Kontakt

Plac Kościuszki 6
95-070 Aleksandrów Łódzki

 Biuro:
 735 161 535  biuro@kamienica6.pl
 Rezerwacja:
 735 161 535  rezerwacje@kamienica6.pl

 

W sprawie organizacji konferencji, przyjęć oraz większych rezerwacji zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z managerem:

  • Damian Dominiak – biuro@kamienica6.pl (884 667 676)
  • Kamil Ruśkiewicz – biuro@kamienica6.pl (735 161 535)

Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – czwartek 12:00 – 19:00 (lunch menu)
Piątek – Sobota 12:00-22:00 (karta główna)
Niedziela – 12:00 – 20:00 (karta główna)

x