Podczas palenia kawy kluczowa jest temperatura i wpływa na stopień palenia:
188°C – 204°C: Jeśli ziarna kawy zostaną wyjęte z procesu palenia w temperaturze około 188°C lub bezpośrednio po pierwszym pęknięciu tzw. “crack “w temperaturze 204°C, uzyskuje się lekkie palenie.
225°C – 228°C: Jeśli zakończysz proces palenia w temperaturze ok. 225°C – 228°C, uzyskasz średnie palenie ziaren kawy.
241°C – 252°C: Można uzyskać różne stopnie ciemnego palenia kawy, gdy podgrzeje się ziarna kawy do temperatury 241°C – 252°C.
Czas palenia i zastosowana temperatura wpływają nie tylko na kolor ziarna, ale także na jego smak i mogą podkreślać różne nuty rdzenia.
Ziarna kawy rozwijają swój pełny smak dopiero po 5 – 10 dniach od palenia, dlatego czas odpoczynku ma kluczowe znaczenie dla pełnego aromatu a datę palenia zapisujemy na etykiecie opakowania.
CRACK – z powodu ciepła wytwarzanego podczas palenia kawy, ziarno kawy zwiększa swoją objętość i ostatecznie pęka pod wpływem ogromnego ciśnienia. Nazywa się to „pierwszym pęknięciem”, które ma miejsce w temperaturze około 200°C – 202°C i jest wyraźnie słyszalne. Możesz sobie wyobrazić dźwięk przypominający pękanie popcornu.
Kawa z jednego zbioru i jednego gatunku, która pochodzi z konkretnej uprawy w danym regionie.
Odpowiednia ilość deszczu i niezwykle żyzne gleby sprawiają, że Kolumbia to jedno z najlepszych na świecie miejsc do uprawiania kawy.
Kolumbijskie ziarna mają jedwabiste body z wyczuwalnymi winnymi i owocowymi nutami. Cechują się też przyjemną kwasowością, szczególnie charakterystyczną dla jasno i średnio palonych ziaren z tego rejonu.
Single origin – czyli kawa z jednego zbioru i jednego gatunku, która pochodzi z konkretnej uprawy w danym regionie.
Jedna trzecia światowej kawy uprawiana jest w Brazylii. Ziarna z tego regionu są delikatnie kwaskowe, o średnim lub ciężkim body. Można w nich wyczuć nuty przyjemnej goryczki i czekolady. Nadają się doskonale do napojów przygotowywanych na bazie espresso.
Kawa z jednego zbioru i jednego gatunku, która pochodzi z konkretnej uprawy w danym regionie.
Region Sidamo w Etiopii obejmuje szerokie spektrum profili sensorycznych, od jasnych smaków cytrusowych o owocowo-słodkiej charakterystyce, po bogate smaki karmelowe, przyprawowe i kakaowe z syropowatą konsystencją w ciemniejszych pieczeniach
Plac Kościuszki 6
|
|
Biuro: |
|
735 161 535 | biuro@kamienica6.pl |
Rezerwacja: |
|
735 161 535 | rezerwacje@kamienica6.pl |
W sprawie organizacji konferencji, przyjęć oraz większych rezerwacji zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z managerem:
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – czwartek 12:00 – 19:00 (lunch menu)
Piątek – Sobota 12:00-22:00 (karta główna)
Niedziela – 12:00 – 20:00 (karta główna)