Drodzy Państwo, z okazji Świąt Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Was artykuł o winach idealnie pasujących do świątecznych kolacji, który możecie znaleźć tutaj. Jednak jak to zwykle bywa „święta, święta i po świętach”, dlatego razem z naszym Sommelierem postanowiliśmy zdradzić Wam kilka cennych tajemnic o szampanach, bez których nie było by sylwestrowej zabawy! My nie możemy sobie wyobrazić przywitania Nowego Roku bez szampana, a Wy?!
Na pewno Państwo wiedzą, że szampanami nazywane są wina musujące, jednak nie wszystkie. A więc, jakie warunki powinno spełniać wino musujące, żeby można było nazwać je szampanem?
Tzw. AOC Champagne mówi, że:
Skoro zapoznali się Państwo z naszą „szampańską ściągą” i możecie już ocenić autentyczność szampana, chcielibyśmy polecić Wam prawdziwe Ferrari na sylwestrowy wieczór!
I nie chodzi nam tutaj o markę samochodów, tylko o równie prestiżową firmę produkującą szampany. Firma założona została przez Giulio Ferrari ponad sto lat temu i do tej pory jest uznawana za jedną z najwyższą jakością win musujących wyprodukowanych metodą klasyczną, czyli szampańską. Najbardziej znane wina: Ferrari Brut, Perle i Giulio Ferrari – są typu Blanc de Blancs ( białe z białych) w 100% z białych winogron chardonnay o niezwykłej delikatności i finezji.
Ferrari i wiele innych rewelacyjnych szampanów znajdziecie w naszej piwniczce w Kamienicy nr 6! Na pewno zdecydujecie się zabrać któregoś z nich do swoich domów, dlatego zdradzimy Wam również jak testować nasze szampany!
Przede wszystkim powinni Państwo słuchać i obserwować wydobywające się z szampana pęcherzyki powietrza. Następnie należy poświęcić krótką chwilę na ocenę jego koloru i dopiero po tym mogą Państwo przejść do oceny szampańskich aromatów! W pierwszym aromacie zawsze powinniście wyczuć drożdże, tosty, masło, orzechy i mineralny aromat kredy – wynika to z drugiej fermentacji. W drugim aromacie wyczują Państwo przeróżne owoce, m.in. melony, truskawki, zielone jabłko, dzikie kwiaty, przyprawy np. gałkę muszkatołową – wynika to z pierwszej fermentacji. Kiedy wyczujemy wszystkie te aromaty możemy przejść do sedna i spróbować smaku szampana, który zawsze powinien być potwierdzeniem zapachu.
W trakcie degustowania szampana należy pamiętać, że zawarte w nim pęcherzyki powietrza są nośnikami aromatów, dlatego należy unikać kręcenia kieliszkiem z szampanem i stukania się nim podczas wznoszenia toastów! W ten sposób unikniemy zaburzeń pęcherzyków gazu i nie stracimy zawartego w szampanie aromatu!
Zapraszamy do odwiedzenia naszej piwniczki, w której znajdą Państwo wiele wytwornych trunków na każdą okazję i życzymy Państwu udanej zabawy sylwestrowej!
Do zobaczenia w Aleksandrowie Łódzkim!
Plac Kościuszki 6
|
|
Biuro: |
|
735 161 535 | biuro@kamienica6.pl |
Rezerwacja: |
|
735 161 535 | rezerwacje@kamienica6.pl |
W sprawie organizacji konferencji, przyjęć oraz większych rezerwacji zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z managerem:
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – czwartek 12:00 – 19:00 (lunch menu)
Piątek – Sobota 12:00-22:00 (karta główna)
Niedziela – 12:00 – 20:00 (karta główna)