Dane teleadresowe

Plac Kościuszki 6, 95-070 Aleksandrów Łódzki

19 grudnia 2018

Sommelier poleca – szampana na Sylwestra

Drodzy Państwo, z okazji Świąt Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Was artykuł o winach idealnie pasujących do świątecznych kolacji, który możecie znaleźć tutaj. Jednak jak to zwykle bywa „święta, święta i po świętach”, dlatego razem z naszym Sommelierem postanowiliśmy zdradzić Wam kilka cennych tajemnic o szampanach, bez których nie było by sylwestrowej zabawy! My nie możemy sobie wyobrazić przywitania Nowego Roku bez szampana, a Wy?!

 

Na pewno Państwo wiedzą, że szampanami nazywane są wina musujące, jednak nie wszystkie. A więc, jakie warunki powinno spełniać wino musujące, żeby można było nazwać je szampanem?

Tzw. AOC Champagne mówi, że:

  1. Wszystkie użyte w winie musującym winogrona muszą pochodzić z rejonu Szampanii i muszą to być: białe chardonnay oraz czerwone pinot mounier oraz pinot noir.
  2. Wszystkie winogrona muszą być zbierane ręcznie, w postaci całych kiści.
  3. Proces produkcji szampana musi wynikać z metody szampańskiej i składać się z dwóch etapów: pierwsza fermentacja alkoholowa w zbiornikach, natomiast druga fermentacja – dająca pęcherzyki powietrza musi pojawić się w butelce, z której będzie pite wino.
  4. Ograniczona wydajność z hektara jest ustalana w każdym roku, około 65 hl / ha.
  5. Musi być zachowana ograniczona wydajność przy tłoczeniu winogron, zlokalizowanych w odpowiednich centrach z prasami. Z jednej prasy można otrzymać określoną liczbę soku podzielonego, według jakości: 4, 000 kg winogron powinno wytworzyć 2, 050 litrów ‘cuvee’ oraz 500 litrów ‘taille’.
  6. Musi być zastosowany określony sposób cięcia winorośli, zachowana odpowiednia wysokość krzewów oraz gęstość ich nasadzania.
  7. Wszystkie winogrona do produkcji wina rocznikowego tzw. vintage cuvee muszą być zebrane w tym samym roku.
  8. Minimalny okres dojrzewania wina przed wprowadzeniem go do sprzedaży wynosi: 15 miesięcy dla nierocznikowego NV oraz 3 lata po zbiorach dla szampana rocznikowego Vintage.
  9. Szampan Blanc de Blancs musi być zrobiony wyłącznie z winogron chardonnay, natomiast Blanc de Noire musi być zrobiony wyłącznie z winogron pinot noir.
  10. Wszystkie Domy Szampańskie muszą posiadać certyfikaty wydane przez I.N.A.O., po wcześniejszych badaniach.
  11. Korek musi posiadać napis Champagne oraz rok produkcji w przypadku szampanów Vintage.
  12. Na etykiecie powinno widnieć słowo Champagne, nazwisko lub nazwa produktu, pochodzenie produktu z inicjałami NM, RM, CM, MA, itd., kategorie w oparciu o słodkość ( brut, demi-sec, itd.), pojemność butelki, zawartość alkoholu, rok zbiorów (vintage), jeżeli to konieczne to napis ‘Produit de France’.

Skoro zapoznali się Państwo z naszą „szampańską ściągą” i możecie już ocenić autentyczność szampana, chcielibyśmy polecić Wam prawdziwe Ferrari na sylwestrowy wieczór!

I nie chodzi nam tutaj o markę samochodów, tylko o równie prestiżową firmę produkującą szampany. Firma założona została przez Giulio Ferrari ponad sto lat temu i do tej pory jest uznawana za jedną z najwyższą jakością win musujących wyprodukowanych metodą klasyczną, czyli szampańską. Najbardziej znane wina: Ferrari Brut, Perle i Giulio Ferrari – są typu Blanc de Blancs ( białe z białych) w 100% z białych winogron chardonnay o niezwykłej delikatności i finezji.

Ferrari i wiele innych rewelacyjnych szampanów znajdziecie w naszej piwniczce w Kamienicy nr 6! Na pewno zdecydujecie się zabrać któregoś z nich do swoich domów, dlatego zdradzimy Wam również jak testować nasze szampany!

Przede wszystkim powinni Państwo słuchać i obserwować wydobywające się z szampana pęcherzyki powietrza. Następnie należy poświęcić krótką chwilę na ocenę jego koloru i dopiero po tym mogą Państwo przejść do oceny szampańskich aromatów! W pierwszym aromacie zawsze powinniście wyczuć drożdże, tosty, masło, orzechy i mineralny aromat kredy – wynika to z drugiej fermentacji. W drugim aromacie wyczują Państwo przeróżne owoce, m.in. melony, truskawki, zielone jabłko, dzikie kwiaty, przyprawy np. gałkę muszkatołową – wynika to z pierwszej fermentacji. Kiedy wyczujemy wszystkie te aromaty możemy przejść do sedna i spróbować smaku szampana, który zawsze powinien być potwierdzeniem zapachu.

 

W trakcie degustowania szampana należy pamiętać, że zawarte w nim pęcherzyki powietrza są nośnikami aromatów, dlatego należy unikać kręcenia kieliszkiem z szampanem i stukania się nim podczas wznoszenia toastów! W ten sposób unikniemy zaburzeń pęcherzyków gazu i nie stracimy zawartego w szampanie aromatu!

Zapraszamy do odwiedzenia naszej piwniczki, w której znajdą Państwo wiele wytwornych trunków na każdą okazję i życzymy Państwu udanej zabawy sylwestrowej!

Do zobaczenia w Aleksandrowie Łódzkim!

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia
George Bernard Shaw
Zarezerwuj stolik
Kontakt

Plac Kościuszki 6
95-070 Aleksandrów Łódzki

 Biuro:
 735 161 535  biuro@kamienica6.pl
 Rezerwacja:
 735 161 535  rezerwacje@kamienica6.pl