Od pewnego czasu w Kamienicy nr 6, cyklicznie odbywają się warsztaty win i serów, pt. 1 wieczór, 8 win, 8 serów. Wydarzenie to prowadzi dla Państwa nasz niezastąpiony sommelier – Przemysław Kowalski. Pasjonat i znawca wina oraz członek American Sommelier Association w USA.
Czego dowiadujemy się podczas spotkania na temat win
i serów?
Z pewnością poznamy podstawy profesjonalnego smakowania i oceny wina. Dowiemy się jakie są style wina,
a także jakie istnieją rodzaje serów.
Dzięki warsztatom nauczymy się łączyć białe wina
z odpowiednimi serami, a także dobierania serów do win czerwonych. Nasz sommelier pokaże również jak czytać etykiety win, co jest bardzo przydatne przy wyborze wina,
a nie należy do najłatwiejszych zadań.
W trakcie warsztatów Przemysław Kowalski zaprezentuje nam jak wykonać profesjonalny serwis wina, czyli jak poprawnie je otworzyć i podać naszym gościom. Dzięki temu zaimponujemy nawet największym „wyjadaczom”.
Jakie degustujemy wina i jakich serów próbujemy?
Podczas warsztatów mamy okazję spróbować wina musującego z Hiszpanii, 3 białych win z Nowej Zelandii, Francji i Toskanii. Czekają na nas również 4 wina czerwone – z Francji, Toskanii, Argentyny i Portugalii. Przy każdym z nich czeka na nas inny rodzaj sera – cezar, kozi, brie, bursztyn, lazur i camembert, a z nimi idealnie dobrane owoce, konfitury i orzechy.
Oczywiście Sommelier nie wypuści Państwa bez opowiedzenia kilku anegdotek na temat win i jego licznych podróży, które nigdy się nie powtarzają i zawsze są fascynujące.
Jak już wcześniej wspominaliśmy, kilka warsztatów już się u nas odbyło, więc zapytaliśmy uczestników jak im się podobało i czego ciekawego się dowiedzieli. Zapoznajcie się Państwo z opiniami uczestników naszych warsztatów!
Pani Aneta
„Przez całe życie myślałam, że szampana najlepiej podawać
z truskawkami albo winogronem Pan Przemek uświadomił mnie, że żyłam w błędzie. Szampana najlepiej podawać z chipsami, ponieważ redukuje znajdujące się w nich tłuszcze,
a jego bąbelki oczyszczają nasze podniebienie z soli. Człowiek całe życie się uczy!”
Pan Karol
„Zawsze piłem białe wino bez żadnych dodatków. Raczej przy jakimś dobrym filmie dla relaksu i zawsze czegoś mi brakowało, teraz wiem czego – sera!”
Pani Katarzyna
„Zbliżają się moje urodziny, teraz zaskoczę całą rodzinne przy serwowaniu wina. Pan Przemysław na temat wina wie chyba wszystko! Na następne warsztaty biorę notatnik!:)”
Pan Tomasz
„Sommelier wprowadził cudowna atmosferę swoimi opowieściami o winach. Facet ma niesamowitą wiedzę. Wina cudowne, sery idealnie dobrane, świetnie spędzone 3 godziny.”
Drodzy Państwo nie pozostaję nam nic innego, jak tylko zaprosić na kolejne spotkanie podczas naszych warsztatów win i serów – już 24 listopada, prowadzone przez największego pasjonata wina – Przemysława Kowalskiego.
Pobierz szczegółową ofertę wydarzenia.
Do zobaczenia w Aleksandrowie Łódzkim.
Plac Kościuszki 6
|
|
Biuro: |
|
735 161 535 | biuro@kamienica6.pl |
Rezerwacja: |
|
735 161 535 | rezerwacje@kamienica6.pl |
W sprawie organizacji konferencji, przyjęć oraz większych rezerwacji zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z managerem:
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – czwartek 12:00 – 19:00 (lunch menu)
Piątek – Sobota 12:00-22:00 (karta główna)
Niedziela – 12:00 – 20:00 (karta główna)