Wszystko zaczęło się od niepozornej piwnicy. Kiedy podczas remontu Kamienicy, okazało się, że oryginalna, XIX-wieczna piwnica o kolebkowym sklepieniu jest w bardzo dobrym stanie, nie było się nad czym zastanawiać. Od razu zrodził się pomysł, by ją wykorzystać jako piwnicę winiarską. Panuje w niej naturalny chłód, utrzymuje się stała wilgotność powietrza, a piękna cegła nadaje wnętrzu charakteru.
Wobec tych sprzyjających warunków nie pozostało nic innego, jak tylko znaleźć specjalistę, który by zgromadził i dbał o kolekcję godną takiego pięknego entourage’u.
I tak nawiązała się współpraca z Przemysławem Kowalskim – pasjonatem wina, członkiem American Sommelier Association i założycielem Akademii Wina w Łodzi. Wcześniej pracował m.in. jako sommelier w restauracji Magdy Gessler – Polka w Manufakturze.
Tak powstała największa w województwie łódzkim winiarnia, która liczy sobie ponad 300 pozycji. Zgodnie z ideą całej restauracji, wiele win pochodzi od polskich producentów. Ale oprócz tego w karcie trunków można znaleźć mnóstwo ciekawych pozycji win, pochodzących z całego świata.
Piękna, lecz prosta w formie ekspozycja oraz podkreślające oświetlenie powodują, że piwniczka z winami to jedno z najciekawszych miejsc w Kamienicy nr 6.
Pasjonat wina. Członek American Sommelier Association w USA, w której ukończył m. in. kurs zaawansowanych technik oceny wina w ciemno. Założyciel Akademii Wina w Łodzi. Były wykładowca ‘Enoturystyki‘ na Wydziale Nauk Geograficznych w Uniwersytecie Łódzkim. Absolwent Politechniki Łódzkiej. Pilot wycieczek Rainbow Tours SA na rynku włoskim i austriackim. Wieloletni handlowiec w firmach Partner Center oraz Wine Direct w Łodzi. Uruchamiał sklep winiarski Jak Pragnę Wina. Pracował jako sommelier w restauracji POLKA – Magda Gessler w Manufakturze.
Przemysław Kowalski
795 802 795
Przemyslaw.kowalski@kamienica6.pl
Plac Kościuszki 6
|
|
Biuro: |
|
735 161 535 | biuro@kamienica6.pl |
Rezerwacja: |
|
735 161 535 | rezerwacje@kamienica6.pl |
W sprawie organizacji konferencji, przyjęć oraz większych rezerwacji zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z managerem:
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek – czwartek 12:00 – 19:00 (lunch menu)
Piątek – Sobota 12:00-22:00 (karta główna)
Niedziela – 12:00 – 20:00 (karta główna)