Dane teleadresowe

Plac Kościuszki 6, 95-070 Aleksandrów Łódzki

10 października 2018

Warsztaty Wina i Serów pt. 1 Wieczór, 8 Win, 8 Serów – 10 października godz.18.00

135 PLN od osoby

Opis wydarzenia

Warsztaty Wina i Serów  pt. 1 Wieczór, 8 Win, 8 Serów,  trwają ok. ( 2,5 ~ 3) godz. i dotyczą podstawowej znajomości wiedzy o winie.  Obejmują wykład teoretyczny oraz profesjonalną degustację wina. Pro­gram obej­mu­je sze­ro­ki za­kres za­gad­nień do­ty­czą­cych mię­dzy in­ny­mi hi­sto­rii upra­wy wi­no­ro­śli oraz pro­duk­cji wina na świe­cie, ty­po­lo­gii win, re­gio­nów wi­niar­skich, che­mii wina, fi­zjo­lo­gii smaku, mar­ke­tin­gu wina oraz sa­vo­ir-vi­vr w restauracji.

 

Spotkanie poprowadzi nasz sommelier Przemysław Kowalski. Pasjonat wina. Członek American Sommelier Association w USA, w której ukończył m. in. kurs zaawansowanych technik oceny wina w ciemno. Założyciel Akademii Wina w Łodzi. Były wykładowca ‘Enoturystyki‘ na Wydziale Nauk Geograficznych w Uniwersytecie Łódzkim. Absolwent Politechniki Łódzkiej. Pilot wycieczek Rainbow Tours SA na rynku włoskim i austriackim. Wieloletni handlowiec w firmach Partner Center oraz Wine Direct w Łodzi. Uruchamiał sklep winiarski ‘Jak Pragnę Wina’. Ostatnio pracował, jako sommelier w restauracji POLKA – Magda Gessler w Manufakturze, w Łodzi.

Cena : 135 PLN od osoby (biorąc pod uwagę 50 uczestników spotkania).

Miejsce spotkania : restauracja Kamienica nr 6 ,Plac Kościuszki 6, Aleksandrów Łódzki.

Szczegółowy plan imprezy

  • Wino, pochodzenie, skład, klasyfikacja i typologia win.
  • Uprawa winorośli na świecie. Najważniejsze regiony winiarskie. Terroir.
  • Produkcja win spokojnych, wzmacnianych. Korki, SO2, beczki, butelki.
  • Podstawy profesjonalnej oceny win białych oraz czerwonych pod względem wizualnym, aromatycznym oraz smakowym.
    Łączenie białych win z serami (4 wina białe).
  • Dobór czerwonych win do serów (3 wina czerwone).
  • Słynne słodkie wina i sery (1 wino).
  • Nauka czytania etykiet. Dobór win do potraw.
  • Sa¬vo¬ir-vi¬vre w restauracji. Serwis wina.
  • Dyskusja. Pytania.

Dodatkowe informacje

Korzyści dla uczestników szkolenia:

1. Opanowanie profesjonalnej sztuki degustacji oraz oceny wina.
2. Rozpoznawanie stylu oraz rodzaju wina w butelce na podstawie etykiet.
3. Poznanie sztuki łączenia wina z potrawami.
4. Savoir-vivre, czyli zasady poruszania się w świecie wina.

Zapisz się

Rezerwacje:
Patryk Drelich
Tel. 574 658 926 lub 735 161 535

Ostatnia degustacja na zdjęciach

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia
George Bernard Shaw
Zarezerwuj stolik
Kontakt

Plac Kościuszki 6
95-070 Aleksandrów Łódzki

 Biuro:
 735 161 535  biuro@kamienica6.pl
 Rezerwacja:
 735 161 535  rezerwacje@kamienica6.pl