Kurs podstawowej wiedzy o winie

Cena: 120,00

Kategoria:

Godziny przyjmowania zamówień
poniedziałek piątek 12-18
sobota niedziele 12-17

Opis

KURS PODSTAWOWEJ WIEDZY O WINIE (1) ONLINE
29 STYCZNIA 2021, GODZ. 18.30 wprost z Kamienicy Nr.6

Przygotowany specjalnie dla Państwa kurs trwa ok. 2 godziny. Obejmuje wykład teoretyczny połączony z  profesjonalną degustacją 2 win Online.

Pro­gram zawiera sze­ro­ki za­kres za­gad­nień do­ty­czą­cych mię­dzy in­ny­mi hi­sto­rii upra­wy wi­no­ro­śli, pro­duk­cji wina na świe­cie, ty­po­lo­gii win, re­gio­nów wi­niar­skich, che­mii wina, fi­zjo­lo­gii smaku, mar­ke­tin­gu wina oraz Sa­vo­ir-vi­vre w restauracji.

 

Program spotkania Online 29.01 2020 r. godz. 18.30 (piątek):

1. Wino, pochodzenie, skład, klasyfikacja i typologia win, style wina.

2. Uprawa  winorośli.  Najważniejsze  regiony winiarskie. Terroir.
Podstawowe szczepy białe oraz czerwone.

3. Wina  musujące  –  Cava czy szampan? Prosecco.

4. Produkcja win spokojnych, wzmacnianych.  Korki, SO2, beczki, butelki.

5. Podstawy  profesjonalnej  oceny  win  białych  oraz  czerwonych  pod  względem  wizualnym, aromatycznym oraz smakowym.

6. Pojęcie  apelacji, czytanie etykiet,   roczniki.

7. Korki vs zakrętki.

8. Dobór win do potraw – podstawowe zasady.

9. Tworzenie listy win w restauracji, czyli, po czym poznać dobrą restaurację.

10.Serwis wina, restauracyjny Savoir-vivre.

11.Kupowanie wina, strategie nabywcy: gdzie, jak i kiedy kupować, przechowywanie, temperatury.

12.Mity i legendy o winie, moda – tendencje 2021, ciekawe zjawiska.

13.Podsumowanie spotkania. Pytania, dyskusja.

 

Korzyści dla uczestników szkolenia:

1. Opanowanie profesjonalnej sztuki degustacji oraz oceny wina.

2. Rozpoznawanie stylu oraz rodzaju wina w butelce na podstawie etykiet.

3. Poznanie sztuki łączenia wina z potrawami.

4. Poznanie winiarskiego Savoir-vivre’u, czyli zasad poruszania się w świecie wina.

5. Certyfikat uczestnictwa desygnowany marką Kamienicy nr 6  uwierzytelniony podpisem sommeliera

 

Prowadzący:  

PRZEMYSŁAW KOWALSKI – pasjonat i konsultant winiarski. Członek American Sommelier Association w USA, w której ukończył m. in. kurs zaawansowanych technik oceny wina w ciemno. Założyciel Akademii Wina w Łodzi. Były wykładowca ‘Enoturystyki‘ na Wydziale Nauk Geograficznych w Uniwersytecie Łódzkim. Absolwent Politechniki Łódzkiej. Pilot wycieczek Rainbow Tours SA na rynku włoskim i austriackim. Wieloletni handlowiec w firmach Partner Center, Wine Direct, Adesso. Sommelier w restauracjach  POLKA – Magda Gessler oraz obecnie Kamienica Nr 6. Ambasador marki Andrea Bocelli Family Wines w Polsce.
Zwiedził i testował wina w ok. 200 winiarniach (winnicach) na całym świecie.