Opis
W smaku jest to wino potężne i bardzo intensywne, o wyczuwalnym alkoholu.
Na początku października winogrona osiągają idealną dojrzałość, a proces produkcji wina rozpoczyna się od winorośli. Proces więdnięcia “appassimento” odbywa się w winnicy poprzez cięcie ogonków winogron, ale pozostawiając je na winorośli przez około 15 dni, w tym czasie 50% ich wagi wyparowuje. Suszenie nadaje winom typowe nuty dojrzałych owoców, takich jak śliwki i rodzynki. Ręcznie zbierane winogrona są wyciskane i rozpoczyna się fermentacja. Następnie wino pozostawia się w beczkach na około 3 lub 4 miesiące. To dojrzewanie daje przyjemne nuty przypraw i wanilii.
Winiarnia
Botter
Szczep
Negroamaro, Malvasia, merlot, Cabernet Sauvignon
Region
Włochy, Apulia
Zawartość alkoholu
14,5%
Smak
Wytrawne
Alergeny
Zawiera siarczyny
Apelacja
IGT