Dane teleadresowe

Plac Kościuszki 6, 95-070 Aleksandrów Łódzki

24 listopada 2018

Warsztaty Wina i Serów pt. 1 Wieczór, 8 Win, 8 Serów – 24 listopada, godz.18.00

135 PLN od osoby (biorąc pod uwagę 50 uczestników spotkania).

Opis wydarzenia

Warsztaty Wina i Serów  pt. 1 Wieczór, 8 Win, 8 Serów,  trwają ok. ( 2,5 ~ 3) godz. i dotyczą podstawowej znajomości wiedzy o winie.  Obejmują wykład teoretyczny oraz profesjonalną degustację wina. Pro­gram obej­mu­je sze­ro­ki za­kres za­gad­nień do­ty­czą­cych mię­dzy in­ny­mi hi­sto­rii upra­wy wi­no­ro­śli oraz pro­duk­cji wina na świe­cie, ty­po­lo­gii win, re­gio­nów wi­niar­skich, che­mii wina, fi­zjo­lo­gii smaku, mar­ke­tin­gu wina oraz sa­vo­ir-vi­vr w restauracji.

Spotkanie poprowadzi nasz sommelier Przemysław Kowalski. Pasjonat wina. Członek American Sommelier Association w USA, w której ukończył m. in. kurs zaawansowanych technik oceny wina w ciemno. Założyciel Akademii Wina w Łodzi. Były wykładowca ‘Enoturystyki‘ na Wydziale Nauk Geograficznych w Uniwersytecie Łódzkim. Absolwent Politechniki Łódzkiej. Pilot wycieczek Rainbow Tours SA na rynku włoskim i austriackim. Wieloletni handlowiec w firmach Partner Center oraz Wine Direct w Łodzi. Uruchamiał sklep winiarski ‘Jak Pragnę Wina’. Ostatnio pracował, jako sommelier w restauracji POLKA – Magda Gessler w Manufakturze, w Łodzi.

Cena: 135 PLN od osoby (biorąc pod uwagę 50 uczestników spotkania).

Miejsce spotkania: restauracja Kamienica nr 6 ,Plac Kościuszki 6, Aleksandrów Łódzki.

Pobierz szczegółową ofertę wydarzenia

Szczegółowy plan imprezy

  • Wino, pochodzenie, skład, klasyfikacja i typologia win.
  • Uprawa winorośli na świecie. Najważniejsze regiony winiarskie. Terroir.
  • Produkcja win spokojnych, wzmacnianych. Korki, SO2, beczki, butelki.
  • Podstawy profesjonalnej oceny win białych oraz czerwonych pod względem wizualnym, aromatycznym oraz smakowym.
    Łączenie białych win z serami (4 wina białe).
  • Dobór czerwonych win do serów (3 wina czerwone).
  • Słynne słodkie wina i sery (1 wino).
  • Nauka czytania etykiet. Dobór win do potraw.
  • Sa¬vo¬ir-vi¬vre w restauracji. Serwis wina.

Pobierz szczegółową ofertę wydarzenia

Dodatkowe informacje

Korzyści dla uczestników szkolenia:

1. Opanowanie profesjonalnej sztuki degustacji oraz oceny wina.
2. Rozpoznawanie stylu oraz rodzaju wina w butelce na podstawie etykiet.
3. Poznanie sztuki łączenia wina z potrawami.
4. Savoir-vivre, czyli zasady poruszania się w świecie wina.

 

Pobierz szczegółową ofertę wydarzenia

Ostatnia degustacja na zdjęciach

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia
George Bernard Shaw
Zarezerwuj stolik
Kontakt

Plac Kościuszki 6
95-070 Aleksandrów Łódzki

 Biuro:
 735 161 535  biuro@kamienica6.pl
 Rezerwacja:
 735 161 535  rezerwacje@kamienica6.pl